skip to main |
skip to sidebar
רומא אינה עיר קטנה, אך המרכז שלה קטן ועוד יותר קטנים או נכון יותר צרים הם רחובות מרכז העיר. ויודע כל רומאי שכדאי לו לנהוג בעיר הגדולה בוספה או כל דו-אופן, וכעת רואים בכל פינה גם את המכוניות הקטנות כמו המיני, והסמארט – כשראיתי את האוטובוסים הללו באמת שזה העלה חיוך. מעולם בכל המקומות שראיתי באירופה לא ראיתי אוטובוס בגודל כזה. זה באמת נחמד.
בספרי המדריכים קראתי על כיכר ונציה העמוס בתנועה וסואן בכל שעות היום. קראתי כי אחד המאפיינים את הכיכר הוא השוטר המכוון את התנועה ושזה מחזה שכדאי לראות. טוב, אז כשהייתי בכיכר לא ראיתי שוטר מכוון תנועה, אך ראיתי שישנה תנועה סואנת מאוד. אחר כך ראיתי את השוטרים עומדים בסמוך לכיכר. בסך הכל רציתי להראות תלבושות השוטרים.
מעניין היה לבקר במקומות הרשמיים של איטליה – שלא כמו במקומות אחרים לא הרגשתי את "כובד משקלם" המשמרים השונים, גם לא הרגשתי משהוא רשמי או מלחיץ ליד המוסדות הרשמיים. שלא כמו בלונדון, או באיסטנבול, פראג ומקומות אחרים – כאן לי, ואולי זו רק הרגשה שלי – היה כאן משהו פשוט יותר. כאן, ליד מבנה מושב הפרלמנט ראיתי את שני חיילי משמר אלה מסתובבים – מדי שרד, חרבות, וכובעים בידיהם.
הגעתי לקוליסאום ושם ציפו לי לוחמים, וקיסרים לא מעט מהם. טוב, הם ציפו לא לי אלא לכל התיירים, באזור הקוליסואם תמצאו אותם מחופשים לרומים: קיסרים ולוחמים – יש המצטלמים עימם ויש המצלמים אותם – רומא בתפארתה כבר לא כל כך – אבל הם תפאורה טובה לקוליסיאום ולזיכרונות מסרטים ושיעורי ההיסטוריה.
קשה מאוד שלא לשים לב למדונות הרבות לעיתים אוחזות את ישו התינוק בצמתי הבניינים. מדונות אלו – כאילו קפלות בתים, או דרכים קטנות נמצאות בכל פינה כמעט בעיר. נראה לי שהן נועדו להגנה ולשמירה על דיירי הבתים. גם אם אינכם מתעניינים בפסלים אלו, אין ספק שזה מעורר עניין לא קטן מענייני תיאולוגיה ואמונה, דרך אומנות, מנהג ומסורת.
עוד דרך לסייר ברומא ובאמת להרגיש תייר היא לעלות על הכרכרות המצויות באתרים התיירותיים. ראיתי אותם ליד הקוליסאום, ובפיאצה נבונה וכמובן בפיאצה ספניה ופיאצה ונציה. אם חשקה נפשכם בכלי תחבורה של פעם, בעיר שמעורבבים בה יחדיו פעם והיום – זו יכולה להיות דרך נחמדה להיחשף אל העיר הנצחית.
לפני נסיעתי ראיתי תמונות רבות מרומא וקראתי לא מעט על העיר. אחת התמונות שנחרתו בזיכרוני היה שער זה. שער הניצחון של ספטימיוס סוורוס הוא שער יפה ומצבו יחסית טוב. זאת הודות לסחף אדמה שכיסה אותו במשך דורות רבים. השער הוצב כאן בשנת 203 לספירה כדי לפאר את ניצחונות הקיסר ספטימיוס סוורוס ובניו על הפרתים. אגב, בניו קרקלה וגתה שגם להם מוקדש השער, לא ממש הסתדרו ביניהם. נראה כי קרקלה רצח את אחיו וגם דאג להסיר את שמו מהשער. לאחר יום ארוך שהחל בסיור בקוליסאום דרך גבעת הפלטינה והפורום הגעתי לנקודה האחרונה, לשער זה – ולמרות העייפות, קשה מאוד שלא להתייחס לשער היפה שמסתבר שאחר כך היה דגם לשערי ניצחון אחרים באירופה המודרנית. מסלולים ברומא, סיורים ברומא, דילים לרומא, טיול ברומא, נופש ברומא, טיסה לרומא - אתרים ברומא
ויה סקרה, כלומר הדרך הקדושה, הייתה אולי הדרך החשובה ברומא. דרך זו משתרעת לאורך הפורום, ומשני עבריה מקדשים ומבני ציבור חשובים. כאן נהגו לערוך תהלוכות דתיות וגם תהלוכות ניצחון כשהמנצחים צעדו אל עבר גבעת הקפיטולינה. בביקורי בפורום שמעתי מדריך מספר לקבוצתו כי בתהלוכות ניצחון אלה גם הובילו את העבדים מהמקומות שנכבשו ואני חשבתי לעצמי שיכול להיות כי ממש בדרך זו בו עמדתי אולי צעדו יהודים שנשבו בימי חורבן הבית.
שער קונסטנטינוס נמצא סמוך לקוליסיאום. הוא הוצב במקומו זה בשנת 315 כדי לחגוג את ניצחונו מול הקיסר שותפו מקסנטיוס שאותו ניצח בקרב. יש אומרים שהשער הזה הושפע משער סוורוס שהוצב בתוך הפורום כמאה שנים קודם. השער מאוד מקושט ורואים עליו מדליונים, תבליטים, סצנות מלחמה וקרב, פסלים וכתובות.
קונסטנטינוס היה הקיסר שבשנת 325 קבע כי הדת השלטת היא הדת הנוצרית, והנוצרים שנרדפו עד מוות ברחבי האימפריה, כעת הפכו בן רגע לרודפים. יש לציין, כי היהודים תחת שלטון רומא היו נסבלים וחופש הפולחן הותר להם. אך בשעה שדת המדינה הייתה נוצרית מצבם של היהודים השתנה לחלוטין והיו לנרדפים מתוך אידיאולוגיה נוצרית שעמדה בעינה עד לעת החדשה.
עמוד טראינוס נמצא בפורום שבנה טראינוס בקרבת פיאצה ונציה. העמוד הוצב במקום זה כדי לציין את ניצחונו של הקיסר טראינוס על הדקים שישבו על אדמת רומניה. העמוד יפה ומצבו טוב. נראים היטב הגילופים היוצרים סצנות המתארות את הקרבות ממש בתחילת המלחמה. למטה, בבסיס העמוד נראים החיילים הרומים מתכוננים לקרב, ובספירה ממשיך תאור הקרב כלפי מעלה. גובה העמוד כ-40 מטרים והוא חלול ובו מדרגות אלא שהעמוד אינו פתוח לקהל הרחב. בראש העמוד הוצב פסלו של הקיסר שהוסר גם הוא, כמו כמעט כל האחרים, על ידי האפיפיורים ועכשיו אם תביטו למעלה תוכלו לראות את סנט פטרוס, הוא שמעון. אגב, טראינוס אף נלחם ביהודים במאה השנייה לפני מרד בר כוכבא, אך לא על אדמת ארץ ישראל – היו זה מרד התפוצות שאירע בין השאר בקפריסין ומצרים.
ויה דל קורסו הוא רחוב מרכזי ברומא הנמצא במרכז ההיסטורי. הרחוב מחבר בקו ישר בין שתי כיכרות, מהמפורסמות בעיר, פיאצה ונציה ופיאצה דל פופולו. אורך הרחוב כ-1.5 ק"מ והיום מצויים לאורכו מבנים היסטוריים, חנויות רבות וכנסיות. בעבר שימשו המבנים כארמונות של השכבות הגבוהות ושל עשירי רומא, והמקום היה אופנתי מאוד. במאה ה-16 העביר האפיפיור לרחוב זה את הקרנבל המפורסם ופה התנהלו מרוצי הסוסים כמו גם המרוצים המשפילים בהם הכריחו את היהודים להתחרות בריצה לעיני הצופים הלועגים. מרוצי הסוסים הפראיים היו המפורסמים ביותר ולהם כולם חיכו. כך הוקמו לפעמים באופן מאולתר מרפסות בבתים, ואלה נשכרו על ידי הציבור. גם תיירים רבים הגיעו לצפות בקרנבל והשאירו את רישומם ביומנים, ספרי מסע, איורים וציורים. בביקורי יצא לי לעבור שוב ושוב דרך הרחוב, ונראה שאם רק הייתי רוצה הייתי יכולה לעמוד ליד כל מבנה ולהביט, רק שהיו כל כך הרבה אנשים שצעדו איתי על המדרכה הצרה שהבנתי שגם עלי להמשיך ללכת.